Cibule kuchyňská
Allium cepa L.trať: II.-III..
pH: 6,5-7,2
spon: 20x10-15 cm
výsevek: 700-1200 kg/ha
výnos: 15-40 t/ha
vegetační doba: 90-120 dní
datum výsadby: 1.3.
Cibule je nejstarší kulturní cibulovina, která se pěstovala již před 6 tisíci lety. Pochází zřejmě ze Střední Asie, kde dodnes najdeme planě rostoucí cibule, které se téměř neliší od kulturních forem.
Kuchyňské využití
Cibule je naprosto základní kořenící složkou pokrmů, kterým dodává specifickou chuť.Příprava pozemku
Půdu je třeba kvalitně připravit a to pro obě varianty (výsev, výsadba sazečky).Výsev a ošetřování porostu
Cibuli je možné vysévat ze semen nebo sadit tzv. sazečku. Sazečky je třeba 700-1200 kg/ha.Škůdci a choroby
- virózy
- bakteriální hniloby
- plíseň cibule
- fuzáriová hniloba
- krčková hniloba
- háďátko zhoubné
- květilka cibulová
- třásněnky
- vrtakla pórová
Doporučení
- Cibule nesnáší přímé organické hnojení, které láká škůdce a zvyšuje podíl natě na úkor cibulí.
Pěstované odrůdy
- Stuttgarter Riesen
- Winterhecke – cibule sečka
- Sturon – aktuálně nepěstujeme
- Radar – aktuálně nepěstujeme
Literatura
- K. Peříková, J. Hlušek, Zelenina, Praha 2012, ISBN 978-80-86726-50-2
- Ekologická produkce zeleniny (ČZU)