Česnek
Allium sativum L.HTS: 1,5-9,5 kg
trať: II.-III..
pH: 6,5-7,2
spon: 30-45x8-10 cm
výsevek: 0,8-1,2 t/ha
výnos: 6 t/ha
vegetační doba: 250-280 dní
počet rostlin na m2: 30-40
datum výsadby: 1.11.
Česnek je starobylá kulturní rostlina z čeledi amarylkovitých (Amaryllidaceae) původem ze Střední Asie, kde dodnes planě roste.
Kuchyňské využití
Česnek je nepostradatelné kuchyňské koření, které se používá k dochucování salátů, pomazánek, zeleninových jídel i masa.Příprava pozemku
Před výsadbou se půda mělce prokypří tak, aby k česneku mohl půdní vzduch, na který je česnek náročný. Vysazuje se specializovanými sazeči, nebo ručně do připravených rýh.Výsev a ošetřování porostu
Česnek sázíme v poslední dekádě října a počátkem listopadu do řádků ve sponu 30-45x8-10 cm do hloubky 5-6 cm. Na hektar je třeba 0,8-1,2 t sadby. Minimální hmotnost stroužku by měla být 1 gram.Škůdci a choroby
- virózy – snižují výnos o 20 – 60 %.
- rzivost česnekovitých
- fuzáriová hniloba
- bílá hniloba česnekovitých
- sazovitost česneku
- skládkové hniloby
- háďátko zhoubné
- houbomilka česneková
Doporučení
- Paličákům včas odstraňujeme hlavičky s pacibulkami, zvýšíme tak značně výnos.
- Paličáky sklízíme v době, kdy se narovnává květní osa.
Pěstované odrůdy
Recepty
Pesto z česnekových výhonků
- 1000 g česnekových výhonků
- 100 g oleje
- 100 g soli
Literatura
- K. Peříková, J. Hlušek, Zelenina, Praha 2012, ISBN 978-80-86726-50-2
- Ekologická produkce zeleniny (ČZU)