biohospodarstvi.cz

Česnek

Allium sativum L.

HTS: 1,5-9,5 kg
trať: II.-III..
pH: 6,5-7,2
spon: 30-45x8-10 cm
výsevek: 0,8-1,2 t/ha
výnos: 6 t/ha
vegetační doba: 250-280 dní
počet rostlin na m2: 30-40
datum výsadby: 1.11.

Česnek je starobylá kulturní rostlina z čeledi amarylkovitých (Amaryllidaceae) původem ze Střední Asie, kde dodnes planě roste.

Kuchyňské využití

Česnek je nepostradatelné kuchyňské koření, které se používá k dochucování salátů, pomazánek, zeleninových jídel i masa.

Příprava pozemku

Před výsadbou se půda mělce prokypří tak, aby k česneku mohl půdní vzduch, na který je česnek náročný. Vysazuje se specializovanými sazeči, nebo ručně do připravených rýh.

Výsev a ošetřování porostu

Česnek sázíme v poslední dekádě října a počátkem listopadu do řádků ve sponu 30-45x8-10 cm do hloubky 5-6 cm. Na hektar je třeba 0,8-1,2 t sadby. Minimální hmotnost stroužku by měla být 1 gram.

Škůdci a choroby

  • virózy – snižují výnos o 20 – 60 %.
  • rzivost česnekovitých
  • fuzáriová hniloba
  • bílá hniloba česnekovitých
  • sazovitost česneku
  • skládkové hniloby
  • háďátko zhoubné
  • houbomilka česneková

Doporučení

  • Paličákům včas odstraňujeme hlavičky s pacibulkami, zvýšíme tak značně výnos.
  • Paličáky sklízíme v době, kdy se narovnává květní osa.

Pěstované odrůdy

Recepty

Pesto z česnekových výhonků

  • 1000 g česnekových výhonků
  • 100 g oleje
  • 75 g soli
Česnekové výhonky umeleme strojkem na maso. Přidáme sůl, olej, poctivě napěchujeme do skleniček a nakonec zakápneme olejem tak, aby pesto kryla slabá vrstvička oleje. Uložíme do chladu.

Literatura