biohospodarstvi.cz

Batolka prorostlá

Claytonia perfoliata

HTS: 1 g
trať: II-III.
spon: 10-15x10-15cm
vegetační doba: 60-80


Listová zelenina pro podzimní, zimní a časně jarní pěstování. Pochází ze Severní Ameriky, kde roste od podzimu do jara jako podrost v listnatých lesích. Vytváří přízemní růžice, které je možno opakovaně sklízet. Listy s květem jsou velmi dekorativní. Na půdu je batolka velmi nenáročná.

Kuchyňské využití

Batolka nachází využití především ve studené kuchyni jako složka míchaných salátů. Chuť listových růžic je osvěžující, mírně nakyslá.

Příprava pozemku

Před výsevem se půda prokypří tak, aby vznikl dobře urovnaný a drobtovitý povrch.

Výsev a ošetřování porostu

Batolku pěstujeme z přímých výsevů nebo ze sadby, kterou předkličujeme v lednici v případě, že venkovní teplota je vyšší než 12°C. Batolka patří mezi nejvíce mrazuodolné zeleniny, bez obtíží zvládá teploty kolem -20°C. Při nedostečném zásobování listů vodou např. při déle trvajících mrazech nebo větrech dochází ke změně zabarvení listů ze zelené na červenou.
Případnému zaplevelení předcházíme plečkováním a okopáváním.
Počáteční růst je pomalý, listová růžice roste pomalu, optimální sklizňová zralost je asi po 8-10 týdnech. Pokud se tato fáze promešká, začnou se rychle prodlužovat řapíky listů a konzumace takto rozložitých listů je obtížná. Od konce března začíná batolka kvést, semena rychle dozrávají a rostlina má silné sklony k samovýsevu.

Doporučení

  • Pro klíčení je nutná teplota nižší než 12°C.
  • Zejména v zimním období je třeba dbát na to, aby půda nebyla přemokřena.

Literatura

  • W. Palme, Frisches Gemüse im Winter ernten, Innsbruck 2016, ISBN 978-3706625920