Paprika roční

Paprika Liebesapfel Capsicum annuum L.

HTS: 6,5-8 g
trať: I.
pH: 6,2-6,8
spon: 0,4-0,5 x 0,4-0,6 m
klíčivost semen: 2-4 roky


Plodová zelenina z čeledi lilkovitých (Solanaceae) původem ze Severní Ameriky. U nás jednoletá, velmi mělce kořenící rostlina náročná na vláhu, teplo a světlo. Optimální teplota je 22-25°C přes den, 15-18°C v noci. Při teplotách pod 8°C nebo nad 30°C se růst rostliny zastavuje! Jedná se o rostlinu první trati, která vyžaduje lehké, velmi dobře provzdušněné, záhřevné půdy s vysokým obsahem humusu a půdní reakcí v rozsahu 6,2-6,8 pH.

Kuchyňské využití

Šťavnaté plody paprik najdou využití ve studené kuchyni (saláty), teplé kuchyni (omáčky, dušná příloha) i při zavařování (zeleninové směsi, nakládání do kyselého nálevu). Sušené a mleté plody se používají jako koření.

Příprava pozemku

Na podzim je potřeba pozemek vyhnojit dávkou 35 t/ha, případně i jinak zvýšit podíl humusu v půdě (kompost). Paprika je citlivá na nedostatek vápníku v půdě, který se projeví hnědými skvrnami na plodech, v případě jeho nedostatku vápníme k předplodině. Současně je třeba dát pozor na přehnojení, na které reaguje paprika bujným růstem a pozdním nástupem plodnosti.

Předpěstování sazenic

Výsev provádíme do sadbovačů nejpozději v druhé dekádě února. Pro klíčení je optimální konstantní teplota 25-30°C, kdy rostliny vyklíčí za 7 dní. Nejnižší možná teplota klíčení je 13-14°C, při které trvá klíčení dva týdny. Po vyklíčení udržujeme první týden teplotu 15-17°C ve dne i v noci. V dalším období pak 17-20°C přes den a 12-14°C v noci. Papriky jsou již v počáteční fázi růstu náročné na světlo (nebezpečí vytahování) a dostatek živin (přihnojování jednou za týden). Týden před výsadbou je nutné otužování rostlin intenzivním větráním, jinak hrozí zastavení růstu po přesazení.

Výsadba a ošetřování porostu

Jakmile dostatečně stoupnou teploty, připravíme mělké jamky ve sponu 0,4-0,5 x 0,4-0,6 m. Jamky naplníme vodou a vodu necháme vsáknout. Následně do jamek zasadíme otužené sazenice. Možná je i výsadba do dvojřádků. Pokud jsou sazenice již nakvetlé, při výsadbě všechny květy otrháme. Zhruba v měsičních intervalech přihnojujeme. V závislosti na slévavosti půdy několikrát za vegetaci mělce okopáváme, aby došlo k provzdušnění kořenů, nesmí ale dojít k jejich poškození! Současně odstraňujeme plevele. Zavlažujeme vodou maximálně o 5°C chladnější než je teplota půdy v intervalu 7-10 dnů. K jedné rostlině nalejeme 3-6 litrů, což odpovídá srážkám 15-30 mm.
Papriky vyžadují buď individuální oporu, nebo můžeme natáhnout z obou stran motouz, který by měl být vždy cca 15 cm pod vegetačním vrcholem.

Škůdci a choroby

Doporučení

Pěstované odrůdy

Recepty

Sterilované papriky

Nakrájené papriky naskládáme do sklenic, zalejeme svařeným nálevem a sterilujeme při 85 °C dvacet minut.

Literatura